Wybrane pojazdy zapisane na zlot cz.1

Alfa Romeo 4C / 4C Spider
Ten niewiarygodnie lekki, sportowy wóz z silnikiem umieszczonym centralnie rozpala wyobraźnię Alfisti od 2013 roku. Na zlot Forza Italia 2019 zapisane zostały jak do tej pory dwa egzemplarze – jeden z nadwoziem zamkniętym i jeden Spider. Oba z 2016 roku.

Alfa Romeo 4C

Fiat 600 – 1957

Produkowany w latach 1955-1969 model 600 był pierwszym Fiatem z silnikiem umieszczonym z tyłu. Tegoroczny zlot Forza Italia 2019 odwiedzi wczesny egzemplarz z 1957 roku.

Fiat 130 Coupe

To największe i najbardziej luksusowe coupe z oferty Fiata z lat 70. to bardzo rzadki wóz. W latach 1971-1977 wyprodukowano zaledwie 4491 egzemplarzy. Pod maską nadwozia zaprojektowanego przez Paolo Martina ze studia Pininfarina znajduje się silnik V6 konstrukcji Aurelio Lamprediego. Na zlocei Forza Italia 2019 będzie można zobaczyć egzemplarz z 1974 roku.

Alfa Romeo Giulia (Tipo 105/115)

Modelu Giulia miłośnikom włoskiej motoryzacji nie trzeba przedstawiać. Ten niezwykle dynamiczny samochód napędzany silnikami DOHC ze stopów lekkich deklasował konkurencję nowoczesnością rozwiązań technicznych, osiągami i prowadzeniem. Na zlot Forza Italia 2019 zapisane są zarówno odmiany z nadwoziem berlina, jak i coupe zaprojektowanym przez Giorgetto Giugiaro w czasach jego pracy dla studia Bertone.